Geschiedenis

Geld van de Wereld - World Money Collectie

Munten door de eeuwen heen

De munten uit de World Money Collectie komen uit de meest uiteenlopende landen. De munten die gebruikt worden zijn net zo veelzijdig als de inwoners, cultuur en het klimaat van deze landen. Veel landen die nu een eigen valuta hebben, hebben de afgelopen eeuwen op één of meer momenten een munteenheid gedeeld met andere landen. De landsgrenzen waren toen anders, landen werden veroverd en kolonies werden gesticht. De geschiedenis van het muntgeld is daarom niet zo snel uitgelegd.

Toch vertellen veel munten die momenteel worden gebruikt iets over het land en over de geschiedenis. Wilt u voordelig kennis maken met deze bijzondere buitenlandse munten? Klik dan hier voor meer informatie over de kennismakingsaanbieding waarmee u direct 50% bespaart op uw eerste muntset.

Munten bestaan nog geen 3.000 jaar

Wist u overigens dat munten nog geen 3.000 jaar bestaan? Ongeveer rond 800 voor Christus zijn munten pas in omloop gekomen ter vervanging van de ruilhandel. Al snel werden de munten populair en dat scheelde een hoop moeite ten opzicht van de ruilhandel. Je hoefde namelijk niet meer te blijven zoeken tot je iemand kon vinden die met jou wilde ruilen.

Vooral zilveren en gouden munten werden gebruikt

Gedurende de begintijd werden er vooral zilveren en gouden munten gebruikt, waarbij de waarde van de munt overeenkwam met de waarde van de hoeveelheid van het gebruikte edelmetaal. De waarde van de munten werd met een muntstempel op de munt geslagen, want dat was veel makkelijker dan de munten wegen en op kwaliteit controleren.

Een rand tegen het snoeien

Dit leidde echter later tot een ander probleem. Omdat de metalen van de munt kostbaar waren bleken deze bijgewerkt te worden. Er werd dus een deel van de munt afgevijld of zelfs geknipt. Op deze manier werd de munt feitelijk minder waard dan wat op de munt stond vermeld. Vroeger werd daarom een cirkel op de munt aangebracht en zolang die nog zichtbaar was werd de munt nog geaccepteerd. Later, toen de munten dikker werden, verschenen er teksten op de rand om het zogenaamde ‘snoeien’ van de munten tegen te gaan.

Edelmetalen alleen nog voor herdenkingsmunten

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd voor het eerst op grote schaal gebruik gemaakt van niet edelmetalen om munten mee te slaan. Naarmate de waarde van de edelmetalen steeg werden deze steeds minder gebruikt om munten mee te slaan. Tegenwoordig worden de edelmetalen veelal slechts gebruikt om speciale herdenkingsmunten mee te slaan voor bijzondere doeleinden.

Neem contact op

Postbus 30339
1303 AH Almere
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deze website is beveiligd

Deze website is beveiligd

Let’s Encrypt®

Blijf op de hoogte